3 sätt att tysta din inre kritiker

24.01.2022

Har du nångång stött på din inre kritikern? Du vet den där rösten i ditt huvud som alltid hittar något att kritisera om dig själv? Den rösten finns i oss alla och är en del av oss. Därför är det viktigt att lära sig att leva med den här kritikern, och det ska vi se på närmare i den här artikeln.

För det första ska vi ta en titt på vem den inre kritikern egentligen är. Den inre kritikern är en tanke. Punkt. Dina tankar är elektriska impulser mellan dina hjärnceller inne i din hjärna. De har inget med verkligheten att göra - och därför ska du inte tro på allt du tänker! Den inre kritikern är inte en verklig person i den yttre världen, de facto vet ingen annan på den här planeten om att din inre kritiker finns och vad den säger till dig. Det är enbart du som har tillgång till den infon. Vi kan vända på det och konstatera att eftersom det är en tanke i ditt huvud så har du allt vad som krävs för att ändra det här tankemönstret.

Nu när du inser att den inre kritikern egentligen bara är ditt påhitt som inte har något med verkligheten att göra blir det lättare att hantera den och att tysta den. Nästa gång den inre kritikern sätter igång kan du konfrontera den. "Jaha, du säger så. Vad baserar du det påståendet på?" kan du fråga den. Det lustiga med den inre rösten är att den blir blyg väldigt lätt och tappar sitt pondus när du konfronterar den. Testa!

Den inre kritikern har också en motpol, vem den är är upp till dig, vi kan kalla den för den inre hejarklacken i den här artikeln. Den inre hejarklacken blir lätt undantryckt av den inre kritikern och därför hör du inte den så ofta - men den finns där. Fundera vad du kan göra för att ge plats och tillåta hejarklacken att ta plats oftare.

Jag vill gärna utmana dig att under minst en dag lägga märke till vad den inre kritikern egentligen säger till dig. Med andra ord vad du egentligen säger till dig själv. Du kan också reflektera över vilka känslor som skapas i dig när du talar till dig själv på det här viset. Vad skulle du vilja känna istället? Kan den inre hejarklacken hjälpa dig med de känslorna?

Att få tyst på den inre kritikern är inte lätt, i varje fall inte i det långa loppet. De här övningarna och reflektionerna är superbra att börja med, men de är en quick fix, vilket betyder att hjälpen är väldigt kortvarig. Om du har en överaktiv inre kritiker som du vill lugna ska du vara i kontakt! Med hjälp av mental träning kan du lära dig att ta kontroll över dina inre röster, bl.a. den inre kritikern.