Miten opin uusia asioita? Tehosta oppimista kolmella vinkillä.

25.08.2020

Oletko osallistunut kurssiin tai koulutukseen edellisen puolen vuoden aikana? Jos sinun pitäisi nyt heti kertoa minulle kurssin pääpointit ja mitä opit siellä, pystyisitkö? Moni meistä ei muistaisi mitä puolen vuoden takaisella kurssilla on käynyt läpi, saati mitä sieltä on oppinut. Voimme nimen perusteella muistaa teemaa, mutta harvemmin muistetaan yksityiskohtia. Silti käytämme paljon rahaa ja aikaa osallistuaksemme eri kursseille ja koulutuksiin, joko yksityishenkilönä tai työpaikan puolesta. Siksi kerron tässä postauksessa kolme vinkkiä miten varmistat, ettet heitä rahaa tai aikaa hukkaan kursseihin joista et myöhemmin muista mitään.

Ensinnäkin on hyvä tiedostaa, miten aivot toimivat. Kun kuulet tai luet jotain, se jää työmuistiin 30 sekunniksi. Jos et sinä aikana ajattele kuulemaasi tai lukemaasi, se ei siirry eteenpäin pitkäaikaismuistiin vaan unohtuu kokonaan. Ongelma tässä on monesti se, että emme tiedosta tämän tapahtuvan. Kun kuuntelet pod castia ja ajat autoa samalla, fokuksesi on toivon mukaan liikenteessä, jolloin et ajattele kuulemaasi. Silti voi olla tunne siitä, että muistat tämän asian, koska olet 30 sekunnin kuplan sisällä. Tulet myös olemaan 30 sekunnin kuplassa niin kauan kun tulee uusia vaikutteita. Unohtamisprosessi on siis täysin huomaamaton ja automaattinen. 

Automaattista unohtamisprosessia voi oppia ohittamaan näiden kolmen ohjeen avulla. Kun ilmaiset itseäsi itsenäisesti, aktivoit samanaikaisesti ajattelusi. Aktivoimalla ajattelua osoitat aivoillesi tämän olevan asian jota haluat muistaa.

Ajattelu

Monet meistä, minut mukaanlukien, otamme muistiinpanoja kirjoittamalla sanasta sanaan mitä luennoitsija sanoo. Edellämainitun ajattelun kannalta tämä ei kuitenkaan ole tehokasta. Ala sen sijaan tekemään muistiinpanoja, luomaan niitä. Emme pysty kirjoittamaan käsin yhtä nopeasti kuin luennoitsija puhuu, joten on tärkeää lyhentää ja kirjoittaa vain tärkeimmät asiat. Näin pystyt pitämään fokuksen luennoitsijassa. Muistiinpanojen tarkoitus on vain auttaa sinua muistamaan kuulemasi, ei kertomaan uudestaan saman asian. Muuten sinun ei tarvitsisi itse aktiivisesti muistaa tai oppia, vaan ulkoistaisit sen muistiinpanoille. Kun luot muistiinpanoja, tee se omin sanoin tai vielä paremmin - kuvina! Tämä tarkoittaa, että joudut ajattelemaan sitä samanaikaisesti ja siten käyttämään laajempaa osaa aivoja apuna.

Kertominen

Kun olet osallistunut luennolle tai kuunnellut mielenkiintoista podcastia, kerro siitä ystävällesi, kollegallesi tai jopa koirallesi. Usein sanotaan, että kun pystyt selittämään jotain viisivuotiaalle niin, että hän ymmärtää, olet sisäistänyt asian. Jos sinulla on lapsia, kerro siis heille! Samalla näet kuinka hyvin olet sisäistänyt asian.

Kirjoittaminen ja toistot

Kolmas vaihe on toisto. Kun kerroit ystävälle tai jollekin muulle, toistit asian. Pointti on tehdä se samana päivänä. Muita tapoja toistaa ovat mm. asian ajatteleminen tai artikkelin kirjoittaminen. On hyvä käyttää erilaisia ​​muotoja, koska silloin aktivoit suuremman osan aivoista. Tärkeintä on, että teet sen samana päivänä. Tee se uudelleen seuraavana päivänä. Ajattele "mitä tein eilen?". Toista uudestaan viikon kuluttua ja taas uudestaan kuukauden kuluttua. Kirjaa aina ylös omin sanoin mitä aiheesta muistuu mieleen, tai piirrä kuvia. Huomaat, kuinka hyvä muistisi on, kun käytät oikeaa tekniikkaa. Silloin opiskelusta tulee myös hauskaa, eikä se tunnu ajan haaskaukselta. 

On houkuttelevaa ulkoistaa muistaminen tekniselle tai digitaliselle laitteelle, mutta se ei ole pidemmän päälle kannattavaa aivojen hyvinvoinnin kannalta, eikä se ole kovin tehokastakaan. Palataan siihen asiaan toisessa artikkelissa!

Haastan sinua katsomaan jonkun videon Youtubesta sinua kiinnostavan aiheen tiimoilta ja käyttämään artikkelissa mainitsemia kolmea vinkkiä sen muistamiseen. Kerro kommenteissa miten meni!