Hur kan jag sluta prokrastinera?

31.01.2022

Du har planerat in att göra en uppgift som länge hängt med på to-do listan och nu har du satt tid åt sidan att äntligen få den gjord.

Du förbereder dig på att ta tag i uppgiften, men oj - något annat kom upp. "Jag gör det här först, det går ju snabbt". "Oj men det där borde ju också göras - jag fixar det här emellan så börjar jag sen med det jag skulle göra". Så här fortsätter det hela dagen och före du märker har dagen gått.

Du har nog fått mycket gjort - men inte det du skulle. Känner du igen dig i det här scenariot? Har du någon gång skjutit upp något du vet att du borde göra? Det har du säkert, för det har vi alla.

En intressant fråga är varför vi egentligen skjuter upp saker vi vet att vi borde göra? Svaret ligger i hur vår hjärna är funtad. Den är nämligen i grund och botten ganska lat. En av hjärnans viktigaste uppgifter är att hålla dig vid liv. På stenåldern betydde det att för varje pris hålla fast i energin och de kalorier du hade fått in. Därför har hjärnan två olika så kallade system som den följer.

System 1 står för majoriteten av allt hjärnan styr. Det är automatiken som sker på omedvetet plan. Det är det systemet som svarar på frågan 1+1. Svaret kom antagligen ganska snabbt upp, eller hur? Du behöver inte anstränga dig för att komma på svaret. Det är syftet bakom system 1 - att saker och ting ska ske utan att du behöver anstränga dig.

Men allt vi gör är inte automatiserat, och vi har ju faktiskt den mest utvecklade hjärnan på den här planeten så vi har ett system 2 också. System 2 är energikrävande och står för mer ansträngande hjärnarbete. Den besvarar frågan 231*78. Det svaret kom knappast genast? Du måste med hög sannolikhet anstränga dig för att räkna ut svaret på den frågan.

Vad som klassas till system 1 respektive system 2 uppgifter är till en viss del individuellt. Det finns såklart många universala saker också såsom att köra på en bekant väg i bra väder utan andra bilister VS att köra i dåligt väglag i en okänd stad i rusningstid. Den ena anstränger mer än den andra. Men så finns det de individuella uppgifterna. För en person är det en system 1 (enkel) uppgift att skapa text medan det för en annan kan vara en otroligt ansträngande system 2-uppgift. Eller att stå upp framför folk och prata.

En orsak till att du prokrastinerar kan vara att du försöker ta dig an en system 2-uppgift med för lite resurser. Eftersom dessa uppgifter tar mer energi räknar hjärnan ut ifall du har tillräckligt att använda. Hur har du sovit? Hur har du ätit? Är det något annat i din omgivning som dränerar energi, såsom höga ljud eller något liknande? Det här sker på en omedveten plan, och om hjärnan anser att du inte har tillräckliga resurser kommer den att göra sitt allt för att distrahera dig. Det är därför du plötsligt kommer på att svara på ett e-post, eller ringa en kompis, eller städa i bokhyllan. För det är lättare för hjärnan.

Så om du har uppgifter du vet att brukar hänga med en längre tid på din to-do lista, kolla igenom dom och se hur många av dom som är så kallade system 2-uppgifter. Vad kan du göra för att omvandla dom till system 1-uppgifter? Kan du spjälka ner den stora uppgiften till något litet, snabbt och självklart som inte anstränger dig nämnvärt att ta itu med?

Alla uppgifter går naturligtvis inte att omvandla, och då är det upp till energihantering. Vad kan du göra för att omgivningen ska tillåta dig att få uppgiften gjort? Att du känner dig utvilad och har tankat med bra mat innan?

Genom att se över de saker du brukar skjuta upp med hjälp av de här frågorna hoppas jag att du kan göra de lite lättare för dig själv att verkligen få gjort!